Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Co je to hypermobilita?

Články podle štítků

Co je to hypermobilita?


Hypermobilita je zvýšená kloubní pohyblivost. Nejde tedy o nemoc či diagnózu. Zastoupení v populaci je přibližně 20 procent. Hypermobilita se týká měkkých tkání, jako jsou vazy, šlachy a klouby. Svaly mívají nižší napětí a vazivový aparát je složen z druhů kolagenních a elastických vláken, která jsou protažlivější než je průměr. Ve výsledku nám tento stav zajišťuje větší rozsah pohybu v kloubech či páteři.

Rozeznáváme hypermobilitu vrozenou, konstituční, získanou ale i lokální. Přirozeně vyšší volnost pohybu mají děti. S pravou hypermobilititou se častěji setkáváme u žen, neboť ty mají jiné složení vaziva a je zde nezastupitelný hormonální vliv na měkké tkáně v těle. U hypermobility získané či lokální hrají roli i proběhlá onemocnění nebo sportovní zátěž. Baletní, gymnastická průprava nebo pravidelné cvičení jógy nám tkáně protahují a navyšují tím tak rozsah pohybu.

Mohlo by se zdát, že zvýšená pohyblivost je ku prospěchu těla. Ovšem tak tomu není. Platí že, páteř má být pevná jak je nutno a zároveň pohyblivá jak je možno. Klouby mají být centrované a chráněné vazivově-svalovým aparátem, aby se zamezilo změně polohy v kloubu (jeho blokádou) nebo přetížení v důsledku dosažením krajního rozsahu pohybu. U hypermobilních lidí tedy hrozí potíže a bolesti z nedostatečné ochrany páteře a kloubní nestability. Řešením rozhodně není manuální odblokování páteře. Lidé se zvýšenou pohyblivostí by se měli takovým metodám varovat, jelikož jejich stav z principu věci jenom zhoršují. Probudit či vystupňovat potíže může taky průvan, viróza, přeležení, nadváha, strnulá pozici či nevhodná sportovní aktivita.

Naopak prevencí a terapií pro hypermobilitu je přirozený pohyb, posilování svalového korzetu stabilizačními cviky, vhodná matrace a poloha při spaní, vhodná obuv podporující klenbu nohy, omezení statické zátěže jako je dlouhodobé stání a sezení, vyhnout se nevhodným sportům a cvikům. Mezi ty patří sporty švihové, rotační nebo ty, při nichž dochází k prudké změně směru pohybu. Z výše uvedeného je patrné, že hypermobilita vyžaduje komplexní přístup. S odbornými radami, cviky a doporučeními nám pomůže fyzioterapeut. pz


Štítky použité v článku