Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Akutní stavy

Články podle štítků

Akutní stavy


Existuje ve fyzioterapii pojem akutní stav? Kdy a kde bývá akutně postižen pohybový aparát? Kam se v případě takové stavu obrátit? Lze se akutním stavům vyvarovat? Odpovědět na tyto otázky je cílem tohoto článku.

Ano, i pohybový se může dostat do akutního stavu. Typicky jde o postižení zad jako je lumbago neboli lidově hexenšus. Horší možností je akutní či dekompenzovaný výhřez meziobratlové ploténky. Z oblasti kloubů jde nejčastěji o úraz jako je např. výron kotníku, kdy nedošlo k poškození kostí. Ramenní kloub může být bolestivě stažen v podobě tzv. zmrzlého ramene. Doslova znehybnit nás může ztráta rovnováhy a silné bolesti hlavy.

Co teda dělat, když se člověk nemůže ani pohnout? Akutní stav pohybového systému je rychlou, reflexní, tělu přirozenou a především ochranou reakcí na náhlé ohrožení pohybového aparátu. Tuto komplexní reakci je proto nemožné rozpustit fyzioterapeutickým zásahem. Akutní potíže ve většině případů odezní samy v řádech dní, nejpozději do jednoho týdne. Nicméně je to stav velmi bolestivý a ochromující, kdy je potřeba nejprve navštívit lékaře. S bolestí páteře a hlavy specialistu neurologa, s bolestmi kloubů ortopeda, s poúrazovým stavem chirurga a mimo pracovní dobu je vhodné se obrátit na pohotovost. Lékaři mohou využít obstřiků, infuzí, léčiv a určitých forem fyzikální terapie (elektroterapie, kryoterapie a další). Ty utlumí bolestivou reakci organismu a uvolní postižené tkáně. Možnou autoterapií v konkrétních případech jsou dechová cvičení, úlevové a odlehčující polohy, suché teplo, Priessnitz a jiné.

Fyzioterapie je správná volba až péče následné, kdy odezní akutní potíže a stav se zlepší. Někdy bolest či omezení úplně povolí a člověk se mylně domnívá, že už je vše v pořádku. Po každé atace dochází k oslabení určitých svalů a ke změnám ve tkáních. Jsou to pak místa snížené odolnosti, která při větší či menší zátěži (fyzické, psychické, prochlazení, atd.) způsobují opětovné bolesti. Upozornění nám dávají varovné signály. Může nás něco pobolívat, můžeme se podvědomě bránit chladu a průvanu nebo jen mít z určitého místa jiný pocit. Velmi varující jsou bolesti klidové, noční, bolesti doprovázené zvýšenou tělesnou teplotou nebo bolesti lokalizované na více místech těla. Je tedy velkou chybou, končí-li akutní stav pouze návštěvou lékaře a pracovní neschopenkou!!! Je totiž více než jasné, že se akutní stav bude opakovat nebo bude mít chronické následky! Doporučuji absolvovat rehabilitaci či ještě lépe se objednat k fyzioterapeutovi.

Velkou roli hraje fyzioterapie i u péče preventivní, neboť vyjma úrazů stojí za akutními stavy pohybového aparátu především to, že často něco neděláme dobře, něco přeženeme či vůbec nekompenzujeme danou zátěž. Je potřeba, aby se na nás někdo odborně podíval a zkorigoval nás. Pamatujme si, že jen tělo v kondici a znalé cviků je odolné vzniku potíží:-)

Pokud už se stane něco s našimi zády, možnosti, jak si pomoci, naleznete v mých on-line návodech autoterapie a domácího cvičení. pz.


Štítky použité v článku