Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Artróza

Články podle štítků

Artróza


Jedná se o nejčastější postižení kloubů. Dochází k nadměrnému opotřebení chrupavky, posléze i ke změnám kosti a měkkých tkání kloubu. Takto postižen může být každý kloub, ale nejčastěji trpí artrózou klouby kolenní, kyčelní, klouby ruky a páteře. Četnost roste s věkem a v seniorském věku artróza již obtěžuje 9 z 10 lidí. Projevuje se typicky bolestí a omezením pohyblivosti, které přivádějí pacienty do ortopedických ambulancí. Je potřeba si uvědomit, že artróza nevzniká ze dne na den, ale vzniká dlouhodobým váhovým a biomechanickým přetížením. Každý jsme určitý tělesný typ, kdy jsem stavěni na určitou zátěž. Nadváhou či jednostrannou zátěží tento limit překračujeme a dochází k přetížení kloubů.

Artróza se týká především chrupavky. Chrupavka je pro nás důležitá, neboť zajišťuje kloubům pohyblivost (svým hladkým povrchem umožňuje pohyb styčných ploch kostí v kloubu vůči sobě) a svou pružností tlumí nárazy. Chrupavka neobsahuje cévy, nervy ani receptory. Z tohoto důvodu její poškozování z počátku vůbec nevnímáme a začátky artrózy jsou bez potíží. Naše chrupavky pro svou výživu a regeneraci přiměřenou zátěž potřebují. Ovšem nedostatkem pohybu či přetížením se více opotřebovávají. Jako vše ostatní se chrupavka v těle obnovuje, ale postupně zatížením se tenčí vrstva chrupavky a mění se její kvalita. S věkem se taktéž snižuje její regenerace. Sklon k artróze mají místa zranění, místa mechanicky přetížená (váhově či tahově) a přítomné svalové dysbalance, které představují větší zátěž pro jednu stranu.

Rozlišujeme 4 stupně artrózy dle závažnosti poškození kloubu. Typicky je přítomná bolest na začátku pohybu (ranní ztuhlost) a zhoršující se zátěží (po námaze). Postupně se přidává omezení pohybu a otok. Od 3. stupně mohou být i klidové a noční bolesti a tyto stavy už jsou navrhovány k operaci. K vyšetření se nejčastěji používá rentgen. Je potřeba si uvědomit, že často potíže pacientů neodpovídají rentgenovému nálezu. Často trpí artrózou bývalí profesionální sportovci, lidé s velkou manuální zátěží (práce v zemědělství), vadným držením těla s nesprávným postavením kloubních ploch, nedoléčeným zraněním pohybového aparátu, a lidé s nedostatkem pohybu, kdy klouby tuhnou.

Terapie artrózy se odvíjí od jejího stavu, ale preventivně by měl brát ohled na své klouby každý. Lehčí stavy jsou odesílané na rehabilitaci. Určité zlepšení mohou přinést ortopedické injekce do kloubů, léky a chondroprotektiva. Ovšem nejúčinnější opatření u artrózy je zhubnout , neboť v kloubech dochází k přenosu sil a tak za běžné chůze je síla vynaložená na nosné klouby tři až čtyřnásobná oproti váze těla; při běhu je pětinásobná. V důsledku toho např. 5-ti kilogramová váha navíc představuje při zátěži (chůze/běh) zhruba čtyřnásobnou zátěž na kloub, tedy 20kg! U stavů indikovaných k operaci se za účelem obnovy funkce provede výměna kloubu za umělý, tzv. kloubní náhradou jenž se označuje jako TEP (totální endoprotéza). Než dojde k vážnému porušení struktury a operačnímu řešení, máme spoustu možností, jak tomu předejít.

Komplexní fyzioterapie umožňuje celou škálu opatření s cílem pozitivně ovlivnit bolest, svalové dysbalance, ztuhlost, rozsah a stabilitu kloubu. Zásadní je práce se svalovým zkrácením a oslabením, která přináší primární zlepšení stavu kloubu. Kromě specifických cviků vhodný pohybový režim představuje rotoped, kolo, chůze v odlehčení (nordic walking), plavání, či cvičení v bazénu. Režimová opatření zahrnuje vyvarování se špatným pohybům (např. klekům), úpravu jídelníčku (je známo, které pochutiny kloubům neprospívají), vhodné obutí (měkká obuv s pružnou podrážkou) a podpůrné pomůcky jako jsou ortézy a vložky do bot. Nabízí se také přístrojová rehabilitace a lázeňská léčba.

Artróza se dá zastavit, aby se nehoršila a pozitivně ovlivňovat její příznaky. Nejlépe se dá rehabilitovat stav, který předchází rozvoji artrózy. Takový je v počátečních příznacích, kdy si prvně uvědomuje, že nás kloub/y zlobí. Jelikož artróza výrazně ovlivňuje kvalitu života, je důležité se zaměřit zejména na prevenci, která je tím úspěšnější, čím dříve a důsledněji k ní přistoupíme.

Z hlediska fyzioterapie platí, že nelze s ohnutými zády a vadným držením těla mít optimální zatížení kloubů! S tím spojená dlouhodobá svalově kloubní blokáda a dysfunkce v kloubu se může výrazně podílet na rozvoji artrózy. Tudíž je vhodné nejen při diskomfortu v těle provádět zdravotní cvičení, která tělo vylaďují co do nejpřirozenějšího stavu. Stejně tak by nám v tom měla pomoci návštěva fyzioterapie. Další možností jsou odborné online návody, pokud si chceme sami pomoci autoterapií či naučit se provádět nějaké zdravotní cvičení a udržovat se tak. Online návody najdete zde: https://fyzio-navody.cz/


Štítky použité v článku