Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Chiropraxe

Články podle štítků

Chiropraxe


Chiropraxe je napravování kostěných struktur do správné (původní) pozice. Děje se tak pasivně, nárazem či prudkým trhnutím, které provádí terapeut.  Patří tedy mezi manipulační metody, jež se vyvinuly z tradiční lidové medicíny. Skutečná chiropraxe vznikla v USA už na konci 19. stol. a dodnes se tam těší značné popularitě. Nicméně klasická (vědecká) medicína chiropraxi neuznává. Může za to především její zdůvodněný princip „účinku“, nedostatečné diagnostické schopnosti a vysoká rizikovost zákroků. Můžou hrozit závratě, poškození plotének či vazů. Přes to i u nás mají tyto techniky respekt a oblibu u veřejnosti. Odborným pohledem a vyplynutím ze zkušenosti nelze upřít jistou úlevu chiropraxe, ale sama o sobě neobstojí.

V USA místo je místo ní součástí medicíny Osteopatie. Ta má celostní charakter a působí pomocí jemných mobilizačních technik. Zaměřuje se spíše na tzv. měkké tkáně těla a cílí na porušenou páteř. Poslední dobou se do povědomí lidí dostává Dornova metoda. Je to laická metoda z německého venkova. Opět se zde jedná o korekci kloubů a obratlů. Užívá se relaxačních pozic a aktivního pohybu pacienta. Samotná terapie zahrnuje i cvičení na doma.

Pokusy o propojení manuálních metod nevyšly, ale vznikl z nich nový obor, a to manuální medicína. Je potěšující, že nejrychlejší vývoj zaznamenala v ČR díky panu prof. Lewitovi. Ten lékařským přezkušováním manuálních metod léčitelů a chiropraktiků vytvořil rámec odborné manuální (myoskeletální) medicíny. Ta už je součástí klasické medicíny, neboť používá nejrůznější neuromuskulární, facilitací a reflexní techniky s prokazatelným neurofyziologickým účinkem. Jejich nácvik je součástí vysokoškolského studia Fyzioterapie.

Závěrem je potřeba říct, že všechny mobilizace a manipulace mohou sice pomoci, ale je to jen malý díl opravdové terapie. Ta se zakládá na kvalitním vyšetření a znalostech, nalezení prvotního místa potíží, práci v souvislostech, užití různých technik a zahrnuje i cvičební složku a pohybovou výchovu. To vše nabízí Fyzioterapie. pz


Štítky použité v článku