Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Cvičební pomůcky

Články podle štítků

Cvičební pomůcky


Cvičební pomůcky jsou nejrůznější náčiní, která nám pomáhají při tělesných cvičení. Jejich užití může být jak v rehabilitační sféře, tak i ve sportovní.  Setkáváme se s nimi u skupinových cvičení s instruktory, v posilovnách, v tělocvičnách sportovních klubů, ale především na rehabilitačních odděleních, v léčebnách, lázních a ve fyzioterapeutických ambulancích. Jelikož vzrůstá zájem lidí o své tělo a podstatou léčby je aktivní přístup pacientů, roste i počet pomůcek, které mají lidé doma k autoterapii. Mezi nejčastější užívané pomůcky jsou velké míče, overbally, vzduchové podložky, gumové pásy, elastická lana, masážní pomůcky a jiné.

Na rozdíl od ergonomických pomůcek či pomůcek určených k upravení polohy, jejich hlavní funkce spočívá při provádění pohybu. Dochází k zesílení podnětů pro naše tělo a tím navýšení efektivity cviků než při stejném cvičení bez pomůcek. Další výhodou je i to, že cvičení s pomůckami je zábavnější a více motivující.

Je chybou myslet si, že jakékoliv cvičení je jen prospěšné. Důležitý je již samotný výběr pomůcek. Například vhodně zvolená velikost míče je zásadní pro správné držení těla potřebné ke cvičení. Tělo je jen jedno, nicméně, každý máme jiné dispozice, jsme jiný tělesný typ, máme jiné napětí měkkých tkání a další rozdílnosti. Samotný způsob provedení cviku je pak rozhodující o výsledku cvičení. Spousta lidí cvičí špatně a spíše si danou potíž upevňují nebo přetěžují jiné oblasti těla.

Těžko lze hodnotit sebe sama, proto bych doporučil pomoc fyzioterapeuta. Ten může odborným pohledem, vyšetřením a pohybovými testy zhodnotit Vaše individuální možnosti, doporučit vhodný sport, pomůže s orientací a výběrem vhodné cvičební pomůcky. A především by Vás měl naučit cviky, jejich správné provádění a sebekorekci.


Štítky použité v článku