Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Kultivace těla

Články podle štítků

Kultivace těla


Péče o tělo v různých podobách patří k základním lidským vlastnostem. Člověk se mění neustále. Věkem, vlivem prostředí, vztahů, ale i svým uvědoměním a nastavením. Biologický věk se tudíž neshoduje s kalendářním. Uvádí se, že rozdíl může dosahovat až dvaceti let. Jak vypadáme je naše vizitka. Řeč těla prozradí míru našeho sebevědomí, jakou máme náladu, jak jsme unavení, jsme-li nemocní, zranění apod.

Kalokagathia bylo ve Starověkém Řecku učení o potřebě a rozvoji tělesné krásy a zdatnosti, duševních schopností a morálních vlastností a jejich vyváženosti. V této síle jednoty těla a ducha spatřovali harmonii, která přináší největší prospěch jak individuální tak společenský. V současnosti jsme se od této ideje hodně vzdálili. Lidem vlastní potřeba vypadat dobře se pak promítá do jejich nejrůznějších snaženích. To, jak na sebe nahlížíme, ovšem neznamená, že nás tak vidí i ostatní. Nerovnováha spočívá v tom, že, dochází k rozvoji převážně jen duševních schopností a fyzické tělo je zanedbáváno. Konkrétně práce s emocemi, náš vnitřní svět a celá slupka těla s pohybovým aparátem v čele. Jsme přehlceni smyslovými podněty, receptory pohybového aparátu však chřadnou.

Je potřeba si uvědomit, že naše tělo nefunguje jen jako tělesná schránka či oblek na duši. Náš pohybový systém je silně provázán s vnitřními orgány i psychickými funkcemi. Není proto divu, že trpíme dysbalancemi. Jejich přítomnost stejně jako je i vadné držení těla jsou rizikové faktory vzniku potíží.

Další kapitolou je naše strava. Říká se, že jsme, co jíme. Tedy na funkci vnitřních orgánu se odráží kvalita stravování. Častěji nás místo hlubšího poznání zdravé výživy zajímá, jak co nejrychleji zhubnout bez ohledu na následky viz. různé keto diety atd. nebo přehodíme odpovědnost za sebe na někoho jiného viz. krabičkové diety a různé na míru sestavené jídelníčky.

Souhrnně více nás zajímá, jak vypadáme tzv. „na oko“ než náš skutečný stav, přirozenost a zdraví. Roste tzv. Anti-aging medicína, která se snaží zastavit procesy stárnutí. Přednost dostávají plastické a kosmetické zákroky, tetování a další zkrášlovací metody. Ve jménu zdraví často volíme nejjednodušší způsob a to léky (neřešící příčinu ale tlumící příznaky) či koupi viz. např. doplňky stravy (vůči jiným možnostem mají zanedbatelný efekt).

Ke skutečnému ozdravení je nutná změna přesvědčení v jiný způsob života a aktivní přičinění. To žádné předsevzetí ani nikdo jiný za nás neudělá. Člověk má nejvíce možností sám v sobě a vylepšovat stav se dá neustále. Udělat něco líp je nekonečná příležitost. Umět lépe ovládat své tělo ale i nitro. Všechno jde ovlivnit, přenastavit. Ovšem nutno počítat s tím, že každá životní změna přináší určitou bolest a odříkání. K radikálním vnějším změnám nás také nikdo nenutí, ale vnitřní změna postojů a přesvědčení je naléhavá o to víc. Zlepší-li člověk k tomu i své držení těla a funkce vnitřních orgánů, zmizí zvýšené napětí v obličeji a v těle a vypadá často o mnoho let mladší. Na cestě ke změně nám mohou pomoci knižní průvodci a příručky např. „Umění být zdráv“, atd. Odstranit bolest a dát tělu příslušné podněty můžeme získat návštěvou fyzioterapie či provedením automobilizačních cvičení v pohodlí domova podle on-line návodů pz


Štítky použité v článku