Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Lidské tělo a sport

Články podle štítků

Lidské tělo a sport


Není pochyb o tom, že lidské tělo je určené k pohybu.  Je to jedna ze základních vlastností člověka. Mimo přirozený pohyb, tanec a pracovní činnost jde ruku v ruce s pohybem především sportovní aktivita. Jakékoliv cvičení a sportovní aktivita má svůj účel. Motivací je nám sportovní výkon, vyšší kondice, touha po hezčím těle či jen potřeba „vyčistit si hlavu“ a samotná radost z pohybu.

 Má se za to, že sportování je tělu prospěšné. S tím se dá i nedá souhlasit. Na jednu stranu nám sport přináší řadu veskrze pozitivních podnětů, ale může přinést i různá úskalí. Pohyb ovlivňuje celé tělo. Navýšení prokrvení se týká nejen naší tělesné slupky, tedy pohybového aparátu, ale i vnitřního prostředí. Dochází k žádoucímu účinku na metabolismus a lidskou psychiku. Když je sportování přiměřené, vyvážené a pravidelné, jeho efekt je nesmírný. Je prevencí snad všech získaných poruch a nemocí. Spolu se zdravou stravou a psychickou pohodou je jedním z hlavních nositelů zdraví.

V dnešní době stoupá zájem o vlastní tělo a sportování jako takové. To je jen dobře, nicméně je zde i druhá stránka věci. Sport představuje i jistá rizika. Nemyslím tím, úrazy, neboť ty se stávají i při běžných pracovních činnostech. Jedním z nich je převaha té složky sportu, která je emotivní, soutěživá a výkonová. Na místo toho klesá přirozená potřeba k pohybu a samotná radost z něj. Další slabým místem je špatný výběr sportu. Každý máme jiné tělesné dispozice a rozdílné možnosti. Například nelze tedy mít kancelářské zaměstnání a při tom se vrhnout zčistajasna na nějaký nevhodný sport a tělo neadekvátně zatěžovat.  Je potřeba si nejprve vybudovat tělo, které by vydrželo nároky sportování. V opačném případě přicházejí nejrůznější potíže, jako jsou tenisové lokty, patní ostruhy, bolesti kloubů či bolesti zad.Jakákoliv porucha nám totiž ovlivňuje svalovou rovnováhu a optimální zatížení kloubů. Se sportem je neodmyslitelně spojen i odpočinek, relaxace a regenerace a není radno je zanedbávat. S tím vším nám může pomoci fyzioterapie.

Nejlepší cestou je naučit se své tělo vnímat, znát své možností a podle toho se k němu i chovat. Zařazením správného držení těla a procvičováním těla běžnými pohyby se nám i obyčejná cesta do práce stane cvičištěm. Tělesná a duševní pohoda je nám odměnou. pz


Štítky použité v článku