Nabízím on-line návody. Jde o nejúčinnější fyzioterapeutické automobilizace a cviky při tělesných potížích. - více informací

Adresa: Masarykova 37, Brno - centrum
Tel.číslo: +420 777 502 815
Volné termíny a objednání ZDE

Článek - Výživa člověka

Články podle štítků

Výživa člověka


V dnešní době je téma zdravé stravy doslova fenoménem, o kterém slyšíme ze všech stran. Ať už je to z důvodu většího přístupu k informacím, většímu zájmu o své tělo anebo hubnutí. Onomu zájmu odpovídá i množství nejrůznějších „nových“ a „speciálních“ diet, potravin, metod, doplňků stravy a podobně. Ty jsou za komerčním účelem nejčastěji prezentovány v mediích masivní reklamou. Názory na zdravou výživu se s dobou mění, mnohdy se ve vyjádřeních neshodou ani odborníci, přesto ale existují osnovy.

 Návod zní poznat své tělo, poznat základy výživy a aktivně vyvinout jisté úsilí. Konkrétně bysme měli znát svůj zdravotní stav a podle něj se i chovat. Nezdravá strava podněcuje vznik a rozvoj chorob, a tak máme nemoci pramenící z nezdravého životního stylu, tzv. civilizační onemocnění. Uvádí se, že za 40% lidských nemocí stojí nevhodná výživa a jen cca 20% nemocí s ní vůbec nesouvisí. Tak se můžeme vyhnout nebo naopak dopracovat k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce, ateroskleróze a dalším. Podle nemoci, kterou trpíme, musíme dodržovat jistá jídelní, režimová i pohybová opatření. Při nákupu se vyplatí preferovat potraviny čerstvé, tělu prospívající a ty co nám nedráždí vnitřní orgány. Alespoň částečná znalost toho, co nám řeknou informace z obalů potravin je výhodná. Jedná se především o složení, energetickou hodnotu a přítomnost škodlivých konzervantů.

Důležité je i povědomí o své současné a optimální tělesné váze a jak se jednoduše otestovat. Nadbytečný tuk nám nejenom přetěžuje pohybový aparát a přispívá k atróze, ale chová se i jako aktivní hormonální tkáň a ovlivňuje tak negativně celé naše vnitřní prostředí. Při obezitě dochází k pozvolnému vyvolání chronického zánětu a vzniku alergií.

Velmi podstatné je nejen to, co jíme, ale jak je to upraveno, kolik toho sníme, kdy a jakým způsobem jíme. Stejně jako u pohybu hraje důležitou roli u stravovacích návyků pravidelnost, pestrost a přiměřenost. Pohyb a vnitřní prostředí se navzájem ovlivňují, a proto lidé pravidelně sportující si můžou dovolit více nezdravých jídel. Úprava jídelníčku je potřeba u změněného stavu těla, kterým je těhotenství. Děti, senioři a lidé nemocní zaslouží také zvláštní výživu.

Jako u všeho v životě i zde platí, že nic se nemá přehánět. Existují dokonce lidé závislí na zdravé výživě, což rozhodně není dobře. Jakékoliv přelomové informace je potřeba brát s rezervou a udržet si zdravý rozum. Poradit s orientací ve výživě nám může výživový poradce či fyzioterapeut, ke kterému máme důvěru. pz


Štítky použité v článku